Door onze Vereniging is in 2018 onderkend, dat de transitie naar Duurzame Energie een van de meest urgente kwesties gaat worden als het gaat om behoud van het Lingelandschap. De opwek van duurzame energie via zon en wind gebeurt immers dichtbij én bovengronds. En dat is heel wat anders dan hier en daar een energiecentrale, of die nu gasgestookt, met kolen of met kernenergie wordt gedraaid.
Het windmolenpark Deil en de met zonnepanelen belegde vuilnisbelt van de AVRI in Geldermalsen zijn daar goede voorbeelden van.
Al in het najaar van 2017 bleek, dat energiecowboys niet alleen het Lingegebied bij Tiel-Wadenoyen hadden afgegraasd, maar dat er ook in Geldermalsen, Lingewaal, Leerdam en Buren aanvragen waren binnengekomen om op landbouwgrond zonneparken te mogen aanleggen. In november 2017 heeft de VBL daarom alle gemeentes in het Lingegebied aangeschreven, dat het honoreren van die aanvragen tot verglazing van het mooie rivierengebied zou leiden. De gemeentes moesten –zo was ons dringende verzoek- vooral snel beleid hierop maken.
Er werd ons verzekerd, dat bijvoorbeeld in de nieuwe gemeente West Betuwe eerst beleid met betrekking tot zonneparken zou worden gemaakt. Tot die tijd zou er geen enkele aanvraag worden gehonoreerd.
Dat er toch nog eentje was doorgeslipt, bleek in oktober 2018 toen werd gepubliceerd dat Geldermalsen voornemens was het bestemmingsplan aan te passen t.b.v. Zonnepark Beesd.
Zonnepark Beesd wordt als een apart project besproken.