In de afgelopen maanden zijn er in Rivierenland bij alle 8 gemeentes RES ateliers (= Regionale Energie Strategie georganiseerd door de Provincie Gelderland in samenwerking met de verschillende gemeentes. Er zijn in totaal 2 bijeenkomsten per gemeente geweest.
VBL is betrokken geweest bij de gemeente West Betuwe, Tiel en Buren. Bij deze laatste gemeente heeft het VBL samengewerkt met de Groene Coalitie, een initiatief van bezorgde en actieve bewoners uit Buren. VBL heeft ook inbreng geleverd bij een workshop over de energietransitie in de NHW (Nieuwe Hollandse Waterlinie)
Bij al deze bijeenkomsten en ateliers gaat het in deze fase over het verzamelen van de mogelijkheden en de zorgen rondom de opwekking van duurzame energie. Met al deze verzamelde informatie worden nu de kansen en randvoorwaarden door de Provincie uitgewerkt en de bedoeling is dat deze uitwerking plaatsvindt in nauwe samenwerking met inwoners, raden en andere regionale organisaties.
Advies RES Ateliers
Alhoewel, zoals hierboven aangegeven, de uitwerking nog moet plaatsvinden, zijn er na alle RES Rivierenland bijeenkomsten enige voorzichtige richtlijnen geconstateerd:
t.a.v. Windenergie / windmolens
Advies is om de zone langs de A15 optimaal te benutten.
Het Lingelandschap ten westen van Tiel wordt als kwetsbaar gezien en minder geschikt voor de ontwikkeling van grote projecten.
De openkomgronden zijn enerzijds geschikt door de ruimte en de lage gronddruk (lage dichtheid bebouwing). Anderzijds zijn dit nu juist open gebieden en zijn er argumenten om dit zo te houden.
t.a.v. Zonne energie / zonnevelden
Advies is om hier ook de mogelijkheden langs de A15 en de Betuwelijn te benutten. Het financieel rendement is hier minder hoog, maar de plek is ruimtelijk zeer geschikt.
Er is ook een pleidooi gehouden om zon-op-het dak integraal mee te nemen in de RES.
Beleidskader zonneparken West Betuwe
De gemeente West Betuwe is bezig om een beleidskader op te stellen voor zonneparken om allerlei initiatieven te kunnen toetsten. Zonneparken hebben een enorme impact op het landschap. Het beleidskader geeft daarom ruimtelijke en landschappelijke randvoorwaarden waar deze zonneparken aan moeten voldoen. De gemeente wil met dit beleidskader ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mooie landschappen, natuur, landbouwgrond en dorpsranden worden ontzien en dat de participatie met de omgeving zo goed mogelijk verloopt.
Naast zoveel mogelijk daken met zonnepanelen wil de gemeente, om aan haar opgave t.a.v. de klimaatdoelstellingen te voldoen =energieneutraal in 2030 + 66% CO2 reductie in 2030 en het bod van de RES), ongeveer 100 ha. zonnevelden realiseren voor 2023.
Op 4 februari 2020 is er over dit onderwerp een beeldvormende raadsbijeenkomst geweest. Nu volgt nog een oordeelsvormende en tot slot een besluitvormende raadsbijeenkomst plaats over dit beleidskader.
De planning ziet er globaal als volgt uit:
- Uitwerken en opleveren RES. Product: concept RES bod. Juni 2020 moet dit bod ingediend worden bij het National Programma RES. In januari 2020 wordt 1e versie concept bod voorgelegd aan atelierdeelnemers (waaronder VBL) en gemeenteraden.
- Uitwerken en opleveren RES 1.0. Product: Definitief RES Bod 1.0.In periode juni 2020 – maart 2021 wordt bod van 30 klimaatregio’s door PBL (planbureau leefomgeving) beoordeeld / berekend welke bijdrage geleverd wordt aan duurzame elektriciteit en duurzame warmte. Deze berekening leidt mogelijk tot een herverdeling in de regio’s. Uiterlijk op 1 maart 2021 wordt het Definitief RES Bod ingediend bij het National Programma RES. Hierin staan o.a. de zoekgebieden naar concrete locaties.
- Van inzet naar uitvoering. Medio 2021 start de uitvoering, de financiering en de monitoring. De RES wordt elke 2 jaar geëvolueerd en zo nodig bijgesteld.
De rol van VBL
Formeel wordt de concept RES door Gemeenten, Waterschap en Provincie vastgesteld. Gemeenteraden verwachten echter van Stuurgroep RES dat zij de spelregels bepalen ook t.a.v. de participatie(draagvlak bij inwoners) en de communicatie. wie is waarvoor verantwoordelijk. Dit moet nog worden uitgewerkt. Het is daarom nog lastig om precies aan te geven hoe wij als VBL daarin kunnen participeren. Maar we blijven erbij betrokken en zullen elke aanleiding aangrijpen om het landschap van de Linge een stem te geven. Wil jij hier ook je inbreng leveren en betrokken worden bij deze energietransitie, geef je dan op voor de werkgroep Energietransitie in het Lingelandschap vera.van.loon@lingelandschap.nl