VBL is voorstander van een duurzame energievoorziening en onderschrijft ook de klimaatdoelstelling om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot.
Duidelijke beleidskaders nodig
VBL pleit voor een helder en strak gevoerde regie gebaseerd op duidelijke beleidskaders.
VBL vindt dat zij een serieuze gesprekspartner is die betrokken moet worden bij de (nog op te stellen) beleidskaders en de nog te nemen besluiten over deze energietransitie in het Lingelandschap. De leden van VBL bezitten tenslotte de benodigde gebiedskennis en deskundigheid.
De belangen van natuur en landschap en haar bewoners moet een plaats krijgen in deze transitie. VBL is zich van bewust dat de maatregelen die genomen moeten worden om de klimaatdoelstellingen te halen op gespannen voet kunnen staan met het waardevolle Lingelandschap. De VBL pleit daarom ook voor heldere en inzichtelijke stappen en overwegingen
Duidelijke criteria wat wel / wat niet
Hieronder staan de stappen / overwegingen waarbij de VBL van mening is dat wanneer ze gevolgd worden, het Lingelandschap zo goed mogelijk een stem krijgt.
- Maak energiebesparende maatregelen inzichtelijk
- Breng bereikbare ambities in beeld. Welke taakstelling ligt er? Welke energie behoefte is er?
- Ontzie bijzondere landschappen bij de keuze voor windenergie en plaats windmolens vooral langs lijnvormige grootschalige infrastructuur
- Voer eerst de opgave uit binnen de bebouwde kom bij de keuze voor zonne-energie (industrieterreinen, industriedaken, woondaken, boerenerven) om dan pas het restant van de opgave buiten de bebouwde kom te zoeken. Dit restant moet beschouwd worden als een maximale budget (op = op)
- Ga bij het opstellen van beleidskaders voor zonnevelden uit van de Ladder van Duurzame Verstedelijking
- Houd bij de inpassing van zonnevelden buiten de bebouwde kom rekening met het type landschap en landbouwgebruik
- Betrek omwonenden en belanghebbende organisaties proactief bij aanvragen voor zonnevelden en bij het opstellen van inpassingsplannen per locatie
- Leg in een overeenkomst vast (verwijderingsfonds / bankgarantie / ketenbeding) dat niet meer gebruikte zonnevelden worden opgeruimd. Verleen de omgevingsvergunningen t.b.v. zonnevelden voor een tijdelijke periode. Na het verstrijken van de termijn dient het terrein weer te worden opgeleverd als onbebouwde agrarische grond.
- Indien dan toch sprake is van inpassing van zonnevelden in het Lingelandschap, gebruik dan de volgende checklist te gebruiken:
- niet in natuur
- niet in de Hollandse Waterlinie – inundatiegebieden
- niet in de uiterwaarden van de Linge en Waal
- niet, tenzij in nationale landschappen zoals waardevol open gebied en weidevogelgebied, alleen onder zeer strikte voorwaarden, zoals in bijv. waardevol open gebied bestaande verkaveling volgend, zeer laag geplaatste panelen, zodat afscherming met struweel niet meer dan 2 meter hoog hoeft te worden, maximale kavels van 5 ha, waarvan minimaal 30% v.d. oppervlakte besteed wordt aan afschermend struweel (vogels) en bloemrijk grasland (migratiezones van amfibieën, vlinders, insecten, etc.)
- niet, tenzij op waardevolle landbouwgrond – niet liggende in bovenstaande waardevolle landschappen- , tenzij dubbelgebruik landbouw en zonne-opwek kan worden aangetoond (niet meer dan 50% oppervlak zonne-opwek en 50% landbouwkundig gebruik én landschappelijk ingepast). Ook hier de cultuurhistorisch waardevolle verkaveling volgend, maximale kavel 5 ha., 30% v.d. oppervlakte voor afscherming met gebiedseigen struweel en voor biodiversiteit.
- ja, indien op minder waardevolle landbouwgrond – niet liggende in bovenstaande waardevolle landschappen- mits cultuurhistorisch waardevolle verkaveling wordt gehandhaafd (of op de stroomruggronden zelfs wordt verkleind, zie beschrijving in nationale landschappen), 30% van de oppervlakte voor struweelbosjes als afscherming en tenminste herstel biodiversiteit (amfibiepoelen en migratiezones insecten)
- ja, indien binnen het bouwblok/agrarisch bouwperceel van een boerderij, maar alleen als de daken van schuur en woning al maximaal voor zonne-energie zijn benut. (en er is dan geen mogelijkheid meer om nog extra gebouwen te plaatsen). Buiten het bouwblok/agrarisch bouwperceel niet mogelijk.
- ja, indien lijnvormige zonneparken ter geleiding van snelwegen, onder lijn opgestelde windmolens, spoorbanen, dit overigens los van de inpassing in concrete situaties.
Updates
Houd deze pagina in de gaten. We zullen regelmatig nieuwe berichten plaatsen vanuit de werkgroep of na aanleiding van andere ontwikkelingen op het gebied van energietransitie in het Lingelandschap.
RES 1.0 in beslissende fase!
Binnenkort zal in alle 8 gemeentes in Rivierenland (West Betuwe, Buren,Tiel, Neder-Betuwe, Culemborg, Zaltbommel, Maasdriel, West Maas en Waal)besluiten genomen worden over de RES 1.0 FruitDelta Rivierenland.Inmiddels heeft de raad van de gemeente West Betuwe de RES 1.0vastgesteld. In deze RES (= regionale Energie Strategie) wordt o.a. beschreven welke‘kansrijke gebieden’ er zijn voor de opwekking…
Kritische inspraakreactie
De gemeente Culemborg werkt aan een plan voor een tweede windpark met 6 windmolens van mogelijk 270 meter tiphoogte in het openkomgebied ten zuiden van de provinciale weg. In dit kader heeft het voorontwerp bestemmingsplan Windwinning Culemborg ter inzage gelegen. De VBL heeft een inspraakreactie ingestuurd, waarin we aangeven het niet eens te zijn met…
Energieopwekking bedreigt landschap
De Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap (VBL) vreest dat het Rivierengebied het onderspit zal delven door de komst van windmolens en zonnevelden. Zoals de plannen er nu voor staan dreigt een ongebreidelde wirwar aan windmolens de horizon te vervuilen. De VBL (de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap met bijna 400 leden) maakt zich…
Duurzame Energie in het Rivierenland
“Windmolens en zonnevelden in Rivierenland, Vijfheerenlanden, Gorinchem en Molenlanden’ Onze Vereniging Behoud Lingelandschap bemoeit zich naast landschap en natuur óók met duurzaamheid. Daarom hebben wij al jaren de opkomst van de ‘energielandschappen’ met een positieve insteek gevolgd. Immers wij denken, dat wij het boven de grond halen van onze energievoorziening niet kunnen keren. Dan maar…
Energietransitie in Lingelandschap
In de afgelopen maanden zijn er in Rivierenland bij alle 8 gemeentes RES ateliers (= Regionale Energie Strategie georganiseerd door de Provincie Gelderland in samenwerking met de verschillende gemeentes. Er zijn in totaal 2 bijeenkomsten per gemeente geweest. VBL is betrokken geweest bij de gemeente West Betuwe, Tiel en Buren. Bij deze laatste gemeente heeft het…
Energietransitie in het Lingelandschap
Inleiding Nu het Klimaatakkoord is vastgesteld, wordt het eindelijk voor eenieder duidelijk dat er een grote opgave ligt voor Nederland om de ambities waar te maken en de uitstoot van CO2 in 2030 met 50 – 55% te verminderen. In de komende jaren zullen wij allemaal geconfronteerd worden met de inpassing van windmolens en zonnevelden.…