Er zijn (inmiddels concrete) plannen om bij het verkeersplein Deil 11 windmolens te plaatsen. Er wordt gedacht aan enorm hoge molens (140 meter masthoogte, wieken van 70 meter), die vanaf grote afstand het landschap gaan bepalen. Wij hebben ingezet op lagere molens, die toch al dominant genoeg aanwezig zullen zijn.
Windmolens zijn positief voor het milieu en het tegengaan van klimaatverandering. Maar het is onmiskenbaar dat zulke hoge molens een enorme impact zullen hebben op het landschap. Dit is voor de VBL een dilemma. Ook duurzaamheid is een van de doelstellingen van onze vereniging die in de statuten zijn opgenomen. Het bestuur vindt daarom dat onze vereniging deze ontwikkeling niet ten volle kan
tegenwerken. Wij hebben daarom ingezet op ten minste onderzoeken of maar 80 meter hoge molens minder schade zullen doen aan het Lingelandschap maar ook landgoed Mariënwaerdt en landgoed Waardenburg-Neerijnen die beide zeer dicht bij het geplande windmolenpark zijn gelegen. De MER commissie heeft echter een hogere opbrengst van hogere molens belangrijker gevonden dan de verstoring van het landschap.
Tekenen van verandering
“De energietransitie zal het Nederlandse landschap ingrijpend veranderen” is een veel geciteerde uitspraak van de voorzitter van het college van rijk adviseurs en rijksbouwmeester Floris Alkemade, recent nog op televisie. Hij vervolgde met de waarschuwing, dat hiervoor regie nodig is om de kwaliteit van de ruimtelijke leefomgeving, van het landschap, te waarborgen. In het Panorama…
Update windmolens knooppunt Deil
Inmiddels is het bestemmingsplan Windmolenpark Deil goedgekeurd. De eerste molens worden nu geplaatst. Daarvoor is in het gebied van Staatsbosbeheer ten zuidwesten van het knooppunt veel groen weggehaald. Bouwwegen zijn aangelegd zodat de bouwplekken vanaf de A15 toegankelijk zijn. Daarmee wordt zo weinig mogelijk van de grienden, eendenkooi en bosjes beschadigd. Welk lid wil voor…