De gemeente West Betuwe bekijkt weer samen met Staatsbosbeheer (SBB) welke mogelijkheden er zijn om de Steendert toch met bos te beplanten ondanks het verzet tegen deze plannen en de motie van de gemeenteraad op 26 september 2023. In deze motie is uitvoerig ingegaan op de plannen van Staatsbosbeheer (SBB) om De Steendert met bos te beplanten. De gemeenteraad heeft een opdracht gegeven aan het College van B&W om (1) de gevraagde omgevingsvergunning niet te verlenen, (2) geen wijziging van de bestemming toe te laten en (3) zorg te dragen dat De Steendert in haar huidige vorm en met het huidige karakter gehandhaafd blijft. Dat betekent dus behoud van de open kom met weidebouw; dat is dus grasland voor de goede orde, geen extra bomen dus.
Volgens de gemeente is de boodschap van de gemeenteraad en inwoners helder en deze wordt ook gerespecteerd. Het college is daarom samen met SBB aan het onderzoeken of een aangepast ontwerp met minder bosaanleg, met daarin ruimte voor de Bossenstrategie, meer draagvlak kan krijgen. Reden voor de gemeente om hieraan mee te werken is namelijk een opgave om meer bomen te planten om zo meer CO2 vast te leggen, een bijdrage te leveren aan: de biodiversiteit, klimaatadaptatie en verminderen van hittestress.
De gemeente is daarom, nadat de vergunning aanvraag aan SBB is aangehouden, in gesprek gebleven om tot een kwaliteitsslag voor het gebied te komen. Het uitgangspunt wat aan SBB is meegegeven, is het ontwikkelen van een coulisselandschap met meer afwisseling tussen bos en ‘open vensters’ en een ecologische verbetering van dit gebied.
Op 12 september jl. is het uitgewerkte voorstel ambtelijk vanuit diverse disciplines besproken op de grote Omgevingstafel. De opmerkingen en adviezen worden momenteel verwerkt door SBB. Na het verwerken door SBB van de opmerkingen van de grote Omgevingstafel worden de resultaten in een nieuw bestuurlijk overleg besproken.
Binnenkort vindt opnieuw een bestuurlijk overleg met SBB plaats. De verwachting is dat er in januari 2025 een nieuwe plan in een beeldvormende raadsvergadering besproken zal worden. Als er voldoende draagvlak is voor dit plan zal vervolgens het college besluiten op de vergunning aanvraag.
Zorgelijk is dat de volgorde die gemeente kiest. Het lijkt er nu op dat het participatietraject (“wat ben je van plan en wat vindt de omgeving daarvan”) wordt overgeslagen. Terwijl participatie nu juist een belangrijke grondslag is voor de nieuwe omgevingswet. Als je een nieuw plan maakt, moet je dat eerst aan de omgeving voorleggen. De gemeente lijkt deze stap over te slaan. Hopelijk wordt de omgeving niet genegeerd.