Door Sandor de Kluizenaar, actief en betrokken VBL lid
In een van de laatste raadsvergaderingen van de gemeente Lingewaal stond op 8 november 2018 de Structuurvisie Lingebos op de agenda van de raad. Namens de werkgroep Lingebos van de VBL mocht ik inspreken op het agendapunt voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling door de raad. Hiervoor werd een krappe zes minuten door de burgemeester toegewezen. Gelukkig was ik hier op voorbereid en had ik een aantal sheets van waar ik uit kon putten.
De structuurvisie is een document welke als kader dient voor de afweging van toekomstige aanvragen voor wijziging van een bestemmingsplan. Als er straks ten behoeve de uitbreiding van de camping of andere ontwikkelingen het nodig is om het bestemmingsplan van het Lingebos aan te passen worden deze plannen afgemeten aan het door de raad vastgestelde structuurvisie.
Namens de werkgroep heb ik de resultaten van onze bewonersenquête gedeeld en onze zorgen en bezwaren overgebracht. Zorgen over de fragiele balans tussen natuur en recreatie in het Lingebos. Daarbij heb ik de raad gewezen op de toch al toenemende recreatiedruk en de toen noch aanstaande grootschalige bomenkap. Een andere zorg is het feit dat een ‘gepaste uitbreiding’ van de camping niet nader wordt afgebakend en voor het ruimtebeslag van een toekomstige uitbreiding het maximale scenario lijkt te zijn overgenomen. Als bezwaar heb ik genoemd dat in de structuurvisie waar weinig aandacht is besteed aan de aanwezige (natuur)waarden of analyse van ontwikkelingen rondom het bos. Als positieve punt is gemeld dat de camping Lievelinge haar best doet om geluidsoverlast te beperken. Namens de werkgroep heb ik de raad gevraagd de voorwaarden voor ‘gepaste uitbreiding’ te concretiseren, bij toekomstige aanvragen een goede afweging van belangen te maken en bewoners meer te informeren en betrekken.
Bij de inhoudelijke behandeling van de Structuurvisie door de raad werd door meerdere partijen beaamd dat het document wat magertjes was. Ook de zorgen werden door meerdere partijen gedeeld echter voor geen enkele partij was het aanleiding om haar goedkeuring te onthouden. Ofwel de Structuurvisie Lingebos is door de raad unaniem aangenomen en daarmee vastgesteld.
Inmiddels is de gemeente Lingewaal verleden tijd en zullen toekomstige aanvragen voor aanpassing van het bestemmingsplan door de nieuwe gemeente West Betuwe behandeld worden. Daarbij zullen burgers opnieuw kunnen inspreken. Het is dus zaak nauwlettend in de gaten te houden welke bestemmingsplanwijzigingen worden aangemeld.
Het Lingebos maakt na de winter en de grootschalige kap van de essen een treurige aanblik. De kap van de bomen zal Staatsbosbeheer het nodige hebben gekost. Ik ben benieuwd wat er aan herplant wordt gedaan. Het zou een mooie kans zijn om meer diversiteit in bomen aan te brengen. Waarom niet een arboretum maken in het Lingebos? Dat zou iets toevoegen aan de regio. Ik vrees dat een verkoop/verhuur aan gretige commerciële partijen een waarschijnlijker scenario is. Ondertussen lijkt het ’tijdelijke’ KLM-open parkeerterrein bij The Dutch steeds meer op een post-nucleair landschap en zijn de omliggende weilanden omgeploegd voor de aanleg van nieuwe golfbanen. Het wordt er helaas allemaal niet knapper op. Hier ligt een taak voor de VBL en betrokken bewoners om de gemeente aan te spreken op gemaakte afspraken en ruimtelijke kwaliteit.