1 mei 2020 Ons formele verzoek heeft geholpen! En we gaan door …
Wij bezorgden het Verzoek Handhaving Golfbaan The Dutch bij de gemeente West Betuwe op dinsdag 20 april 2020. Op 30 april publiceerde de gemeente het bericht dat er bijna helemaal overeenstemming is bereikt over het saneringsplan van de vervuiling.
Ons formele verzoek heeft dus eindelijk geholpen! Maar we zijn er nog niet. Want nog steeds is niet duidelijk wanneer de sanering nu echt gaat aanvangen. Onze Vereniging Behoud Lingelandschap blijft alert.
Het persbericht deelt mee, dat de sanering in totaal 8 (!) jaar gaat duren. Dit gaat dus ook 8 jaar onze aandacht vragen. Het dossier kan zeker nog niet worden gesloten. De petitie die nu openstaat ter ondertekening laten wij ook nog even doorlopen. Hoe meer ondertekenaars, hoe duidelijker het voor de treuzelende gemeente West Betuwe is, dat er breed draagvlak is voor een snelle aanpak van de sanering. Teken daarom de petitie!
Artikel uit de Lingeschouw 2020:
Verontreiniging golfbaan The Dutch, Spijk
Cathrijn Haubrich en Sandor de Kluizenaar, leden VBL
Het plan
Ten behoeve van de uitbreiding van Golfbaan The Dutch in Spijk wordt door aannemer SentOne een ophoging aangelegd in de weilanden langs de A15. Om de golfbaan af te schermen van Industrieterrein Linge III te Gorinchem, de Betuweroute en
de A15 legt SentOne een 1160 meter lange geluidswal aan de zuidkant van het terrein. De noordkant van de wal (grenzend aan de golfbaan) loopt glooiend af om een “natuurlijk ogend onderdeel van de golfbaan en het omliggende landschap te worden”.
De beoogde breedte van de totale ophoging is ca. 150 meter, waarbij de hoogte
afloopt van 10 meter nabij de Betuwelijn tot 0 meter 150 meter noordelijker.
Deze ophoging wordt gerealiseerd met zogenaamde LD-staalslakken, een restproduct van Tata staal dat onder voorwaarden mag worden toegepast als bouwstof. Bijkomend voordeel is dat bij afname geld wordt toegelegd, ofwel SentOne verdient aan het verwerken van deze LD-staalslakken.
Het probleem
SentOne heeft de LD-staalslakken op onjuiste manier verwerkt waardoor de staalslakken in aanraking komen met hemelwater en er uitloging optreedt van zware metalen. Het afstromende water heeft een extreem hoge pH-waarde (10-12) die dodelijk is voor organismen. De vervuiling en uitspoeling door die staalslakken zijn reeds een jaar geleden voor het eerst geconstateerd. Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen, die verdere verspreiding van de vervuiling via het oppervlaktewater voorkomen. De omringende sloten zijn afgedamd en vervuild water wordt in de Linge gepompt. Inmiddels is SentOne begonnen aan een opvangbassin voor uitspoelend regenwater.
Er loopt een vergunningsaanvraag voor een tijdelijke zuiveringsinstallatie. Deze maatregelen betreffen slechts symptoombestrijding. Ondertussen gaat de vervuiling van grond- en oppervlaktewater gewoon door.
Bovendien is een van deze ‘lapmiddelen’, namelijk het wegpompen van het vervuilde oppervlaktewater in de Linge, zeker niet onschuldig. Immers Waterschap Rivierenland kan niet eindeloos vervuild oppervlaktewater in de Linge blijven pompen met als argument dat daarmee de giftige voldoende worden verdund.
[Metalen zoals genoemd in Memo van Ecofide aan Waterschap Rivierenland d.d. 13 nov. 2019: Vanadium, strontium, aluminium, barium, cadmium, chroom, koper, kalium, lood, molybdeen en nikkel. Cadmium, lood, nikkel en chroom zijn in verschillende gradaties ‘gevaarlijke stoffen’ volgens Europese Richtlijnen. Zij kunnen humane risico’s opleveren.] Als niet al flora en fauna onmiddellijk overlijden door de veel te hoge pH-waarde en de toxische metalen, dan zakken de ‘zware metalen’ bij of stroomafwaarts van het lozingspunt in de Linge naar de bodem van de Linge. Dit zal weer leiden tot vervolgschade namelijk een vervuilde rivierbodem. De bron van de vervuiling -de aangebrachte staalslakken- is nog steeds niet weggenomen. Evenmin zijn de staalslakken voldoende geïsoleerd van ondergrond of indringend regenwater. Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de aard van de vervuiling. Wij verwijzen daarvoor naar het rapport van Deltares: ‘Toepassing van LD-staalslakken voor de uitbreiding van golfbaan The Dutch in Spijk. Beoordeling van risico’s voor het oppervlaktewater en grondwater’ van 25 oktober 2019 alsmede naar het al genoemde Memo van Ecofide aan Waterschap Rivierenland d.d. 13 nov.2019.
Het meest verontrustend is het feit, dat er bij het huidige ontwerp van de 10 m hoge ophoging, zakkingen zullen plaatsvinden (tot 3m), waardoor de staalslakken zonder enige afscherming in het grondwater zakken. De vervuiling zal zich via het opwellend grondwater steeds verder verspreiden tot buiten de percelen waarop de staalslakken thans zijn aangebracht.
De urgentie van het onmiddellijk (1) definitief verwijderen van de staalslakken althans (2) het eerst verwijderen van de staalslakken, adequate bodemafdichting aanbrengen en vervolgens deze rommel er weer op leggen met de nodige waterdichte afdichting, is evident.
De tweede optie heeft dan nog het gevaar in zich, dat bodemafdichting bij een zakkende ondergrond in dit veenachtige gebied, niet deugdelijk zal blijken. Verder onderzoek daarnaar is geen optie: ondertussen blijven de staalslakken een bron van vervuiling die slechts zeer langzaam afneemt.
Actie VBL
De VBL is van mening dat niet langer gedraald kan en mag worden en heeft daarom een handhavingsverzoek ingediend bij het college van B&W van de gemeente West Betuwe. Het college wordt verzocht tot definitieve handhaving over te gaan. Zodanig dat het College SentOne en/of The Dutch zal gelasten onder dwangsom om met onmiddellijke ingang overgaan tot het definitieve verwijderen van alle aangebrachte staalslakken.
Wij zijn van mening dat verder onderzoek geen andere conclusie kan opleveren dan dat de Linge steeds verder vervuild raakt en dat de vervuiling via het grondwater zich over een steeds groter gebied verspreidt. Een redelijke afweging van belangen kan daarom niet leiden tot verder uitstel.
Voor alle artikelen m.b.t. dit onderwerp kunt u hier klikken